Πολίτικο Κιουνεφέ (Künefe)

Πολίτικο Κιουνεφέ (Künefe)

Υλικά:

Καταΐφι 500 γρ

Βούτυρο αγελάδος 250 γρ λιωμένο

Μοτσαρέλα φρέσκια 300 γρ στραγγισμένη

Φυστίκια Αιγίνης 100 γρ τριμμένα

Για το σιρόπι:

Νερό 1 – 1/2 ποτήρι νερού

Ζάχαρη 1 – 1/2 ποτήρι νερού

Χυμό λεμονιού 1 κουταλάκι γλυκού

Έχετε Facebook ή Instagram; Ακολουθήστε μας λοιπόν και ενημερωθείτε για νέες συνταγές, διαγωνισμούς και πολλά άλλα!!!
Instagram

Οδηγίες:

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα για 10 λεπτά από το σημείο του βρασμού. Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε το καταΐφι στα 3 για να μην έχουμε μακριές ίνες. Το ξεφτίζουμε με τα χέρια μας πολύ καλά για να το ξεμπλέξουμε και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε τα 250 γραμμάρια  βούτυρο και ρίχνουμε πάνω από το καταΐφι τα 200 γρ. Ανακατεύουμε καλά ώστε να βουτυρωθεί καλά όλο το καταϊφι. Με το υπόλοιπο βούτυρο , βουτυρώνουμε 3 μικρά ταψάκια. Χωρίζουμε το βουτυρωμένο καταΐφι σε 3 δόσεις. Απλώνουμε στο ένα ταψάκι το μισό από την πρώτη δόση που ξεχωρίσαμε, το στρώνουμε καλά στο ταψάκι και το πιέζουμε ώστε να γίνει επίπεδο. Κάνουμε το ίδιο και στα άλλα δύο ταψάκια μας. Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε την μοτσαρέλα και βάζουμε το 1/3 σε κάθε ταψάκι. Καλύπτουμε την στρώση τυριού με την υπόλοιπη δόση καταϊφι και πιέζουμε καλά. Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο και τα 3 ταψάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το καταϊφι. Βγάζουμε τα ταψάκια από τον φούρνο κι όπως είναι ζεστά τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.

*Παραδοσιακά το Κιουνεφέ γίνεται σε τηγάνι ή ταψί 20 εκ και η διαδικασία διαφέρει από την παραπάνω υλοποίηση στο ότι ψήνεται σε χαμηλή φωτιά σε εστία υγραερίου. Μόλις ροδίσει από την μία πλευρά το καταϊφι, το γυρίζουμε από την άλλη να ροδίσει και το σιροπιάζουμε.

Δείτε επίσης..

Chefoulis logo footer

Social Media

Facebook icon footer    Instagram icon footer

Καλώς ήρθατε στο chefoulis.gr

Ένα site με συνταγές μαγειρικής και όχι μόνο. Τί φαΐ να σας ετοιμάσω για αύριο; Τί μενού να κάνω για το αυριανό τραπέζι; Ερωτήματα τα οποία πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί σε χιλιάδες νοικοκυρές. Εδώ λοιπόν μπορείτε να πάρετε ιδέες, να δείτε αναλυτικές οδηγίες για την υλοποίηση της κάθε συνταγής και να προσθέσετε στο μενού σας νέες γεύσεις..

     Copyright 2025 © Chefoulis.gr all rights reserved

keyboard_arrow_up